Huis verkopen of verhuren?
Dan is een energielabel sinds 2015 verplicht. Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw huis is. Aan de hand van het label wordt duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklassen lopen van A t/mG. Een woning met een A-label is het energiezuinigst en een woning met een G-label is het minst energiezuinig. Het label geeft ook een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.
Om het energielabel van je woning vast te stellen, wordt gekeken naar de isolatie van de woning en naar de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Dit wordt uitgedrukt in de maximale energiebehoefte in kWh, per m2 gebruiksoppervlak, per jaar. Het rapport dat je ontvangt over je energielabel bestaat uit een aantal overzichtelijke pagina’s waarin je de energieprestatie van de woning terug kunt vinden. Daarnaast worden ook eventuele verbetermogelijkheden voorgesteld waarmee je het energieverbruik kunt verminderen.
Een energielabel wordt op locatie opgenomen i.c.m. bouwtekeningen/plattegronden met een duidelijke technische omschrijving. Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel woningen bepaald op basis van NTA 8800, een nieuwe rekenmethode. Een woningeigenaar moet voor de aanvraag van een energielabel een energie-adviseur inhuren. De adviseurs van Label Energie zijn hier speciaal voor opgeleid en zijn daarom de beste keuze.